Bloeiende planten, mooi en ook nuttig!

biodiversiteit keeelly91 intratuin tuin garden vlinders bijen duurzaam milieu groen wonen inspiratie
Yes! Het tuinseizoen is weer in volle gang. En daar word ik vrolijk van. Eindelijk is onze tuin dan ook klaar voor de zomer. Iets later als gebruikelijk maar we gingen dit keer vroeg op vakantie. Dit jaar heb ik gekozen voor bloeiend en kleur! In vorige blog in samenwerking met Intratuin vertelde ik hier al over. En niet alleen ik word er heel blij van, maar ook alle bijen en vlinders. En dat is belangrijk!
Bijen en Vlinders zijn onmisbaar.

Dat het niet goed gaat met de bijen hebben jullie misschien al eens voorbij horen komen. Ik neem dit heel serieus. Want zo klein als dat ze zijn zo belangrijk zijn ze voor onze biodiversiteit. Onze voedingsgewassen worden voor 75% bestuifd door deze zwart/gele vriendjes. En daar kunnen we ze maar beter heel dankbaar voor zijn!

Maar ook de Vlinders worden minder. Er zijn begin 20ste eeuw al 17 soorten verdwenen. En de helft van alle soorten die er nog zijn staan op de rode lijst. Ook nachtvlinders dragen bij aan bestuiving van onze gewassen. Dus ook deze fladderende vrienden kunnen we niet missen!

Laten we ze een handje helpen.

Samen met Intratuin ben ik aan de slag gegaan met Bij-en Vlindervriendelijke planten. Ook hebben we onze border vergroot. Dat is goed voor de biodiversiteit. Minder tegels en meer groen!

Er zijn zoveel verschillende soorten planten, maar gelukkig hebben ze in de winkels speciale tafels gemaakt waar je al deze planten bij elkaar kunt vinden. Een van de bekendste is natuurlijk de vlinderstruik, en ook lavendel is een perfecte plant voor deze insecten. Maar er zijn nog zoveel andere leuke planten! Hieronder een kleine greep van wat ik hier gebruikt heb:

– Daglelie (Hemerocallis ‘Stella De Oro’)
– Salie (Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’)
– Duifkruid (Scabiosa columbaria ‘Pink Mist’)
– Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea ‘Dalmatian Purple’)
– Muurbloem (Erysimum ‘Bowles Mauve’)
– Coreopsis (Coreopsis Grandiflora ‘Sonnenkind’)

Intratuin werkt duurzaam

Om mee te werken aan een schoner milieu heeft Intratuin samen met zijn kwekers afspraken gemaakt over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Ieder jaar gebruiken ze minder. Ook hebben ze een MPS product proof keurmerk opgezet om schone planten te verkopen. Zo weet je zeker dat je een milieuvriendelijke plant in je tuin zet en deze insectenvrienden een veilige leefomgeving geeft. Als je hier meer over wilt lezen kun je dat hier doen. 

Je hoeft echt niet meteen je hele gazon of terras op te offeren om een steentje bij te dragen aan de biodiversiteit, ook een grote pot met deze planten of 1 tegel uit je tuin kunnen al een groot verschil maken. Of zaai ergens langs je woning waar je weinig komt een strookje met speciaal bloemenmengsel voor onze insecten.


Voor


Na

Wij hebben onze border vergroot. Ons bbq meubel was niet meer in gebruik en hebben we weggehaald. Ook hebben we een paar tegels eruit gehaald. Heel fijn al die kleuren en dat extra groen. En ik heb al heel wat insectenvrienden gespot! Laat de zomer maar komen.

Is in jullie tuin ook al wat biodiversiteit aanwezig?

Liefs, Kelly.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Intratuin Nederland. Ik vind het belangrijk om hier aandacht aan te besteden omdat het een serieus probleem is en we dit met z’n allen beter kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pinterest

Follow on Pinterest

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: