Huisdier en planten. Het kan samen!

Ik krijg best vaak de vraag hoe ik mijn planten kan houden met Klungel erbij. Sommige planten zijn namelijk giftig voor katten. Zoals de Monstera Deliciosa hierboven op de foto. Nu heb ik het geluk dat hij er totaal niet naar omkijkt. En heb ik de meest giftige planten op plekken staan waar hij er niet bij kan. Ik kan me voorstellen dat sommige baasjes het niet aandurven, maar wel graag een groene oase in huis willen hebben. En daarom heb ik een paar mooie planten uitgelicht die je zonder zorgen bij je harige vriend kunt neerzetten.
Top 8 huisdier vriendelijke planten.

Graslelie, ookwel kattengras genoemd, is zo katvriendelijk dat ze er zelfs wel een hapje van mogen nemen. Ik weet alleen niet of jij blij word van een half aangevreten plant. Klungel zet namelijk graag zijn tanden erin. De plant heeft een frisse kleur en is makkelijk te onderhouden. En als je geluk hebt! Dan krijg je heel veel stekjes. Ik wacht daar nogsteeds op .

Calathea. Dit is een verzamelnaam van vele soorten planten. De Calathea Orbifolia is bijvoorbeeld een hele mooie plant én dus niet giftig voor je fluffy vriend. Hier in huis heb ik de

Ctenanthe Burle Marxii. Probeer het vooral niet uit te spreken maar hij is familie van de Calathea. En toen ik hem net had en ‘s avonds naar de plant keek dacht ik huhh. Maar z’n bladeren gaan als het donker is omhoog staan .

Rhipsalis. Ook weer een verzamelnaam. Hier in huis hangt de Rhipsalis Holviana. Het is een cactussoort en daardoor heeft hij weinig verzorging nodig. De Rhipsalis Cashero is ook een leukerd. En je kattenvriend zal hiervan misschien ook een hapje willen proeven. Geen paniek! Hij is niet giftig .

Hertshoorn. Hier linksboven in het hangpotje. Wat een toffe plant is dat! Door z’n bijzondere bladeren met een soort viltlaagje, wat je overgens nooit mag verwijderen!, is het een mooie verschijning. En ook weer helemaal katvriendelijk. Vaak worden deze planten opgehangen. Dus kan hij er sowieso moeilijk een hapje van nemen.

Varens. Ook deze leuke planten zijn helemaal veilig. De krulvaren is een goed vullende plant voor aan het plafond. Hij doet me altijd denken aan een afrokapsel. Hier in huis staat de nestvaren. Een mooie frisgroene kleur en makkelijk in onderhoud.

Pilea Depressa. Ik word allesbehalve depressief van deze leukerd. Hij groeit snel, blijft mooi vol én is kat vriendelijk. Doordat die gaat hangen kun je er speels mee werken in je interieur. En mocht je kat hem zien als speeltje, dan is dat hooguit balen voor z’n lange lokken.

Grote diervriendelijke planten

Palm. Ook hierin heb je vele soorten en maten. Maar mocht je een grote eyecatcher in huis willen om je urbanjungle een boost te geven dan zou ik gaan voor de goudpalm. Niet giftig maar wel luchtzuiverend. Ideaal! En ideaal om die kale hoek in 1 klap op te vullen. Jij blij, katten blij .

Beaucarnea. Ookwel Olifantenpoot genoemd door z’n uitstraling. Op de foto de mini versie in het grijze bakje. Deze leukerd heb je in verschillende maten. Wil je dus nog zo’n fijne eyecatcher. Ga dan voor de grootste variant. Hij is lekker robuust door z’n dikke stam. Hopelijk gebruiken ze die niet als krabpaal ;-).

Zo zie je dat je toch een fijne jungle kunt neerzetten zonder dat je huisdier hieronder lijd. Wel moet je in de gaten houden dat ze niet al te grote stukken afbijten, want hoewel ze niet giftig zijn, er kan altijd een lang blaadje in hun keel achter blijven. En die moet dan operatief worden verwijderd.

Gelukkig hebben katten een goed instinct, dus mocht je een plant hebben op de lijst van giftige planten, raak dan niet meteen in paniek. Wij als mensen snappen ook dat we geen wasmiddel op moeten drinken. Katten kunnen daarom ook goed aanvoelen of ze ergens wel of geen hapje van kunnen nemen 😉 .

TIP

Nog 1 tip die ik ooit van iemand kreeg mbt bloemen. Mocht je lelies in huis hebben, al is het er maar 1. Deze zijn ontzettend giftig voor katten. Ze kunnen er zelfs aan overlijden. Niet alleen de bloem, maar ook de steel, het water en zelfs het stuifmeel wat ze af en toe loslaten is heel gevaarlijk. Dit blijft onder hun pootjes plakken en als ze zich wassen krijgen ze het binnen. Toen ik dat hoorde heb ik hem meteen uit m’n boeket verwijderd.

Hopelijk hebben jullie iets aan deze blog. En mochten er vragen zijn hoor ik ze graag!

Liefs, Kelly.

2 Reacties

 1. Diane
  6 februari 2020 / 08:44

  Zo mooi al die planten.
  Waar komt dat leuke geblokte potje vandaan waar de graslelie in staat?
  Echt een leukerd.

  • Keeelly91
   Auteur
   15 februari 2020 / 19:48

   Die komt uit de webshop van entermyattic. Ze verkoopt allemaal spullen die ze bij de kringloop vind. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pinterest

Follow on Pinterest

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: